Thursday, December 31, 2009

Welcome Mr 2010!


Salam,

Seperti yang sedia maklum, esok hari adalah hari pertama untuk tahun 2010 (01/01/10). Tahun ni azam macam mana ye? Rasanye macam baru je Tahun Baru 2009 dulu, sekarang dah masuk setahun lagi. Tahun 2009 membawa pelbagai pengalaman dan experience yang baru dan menarik untuk saya. Tak kisah la samaada pengalaman tu suka atau duka, tapi yang paling penting semuanye dah menjadi satu pengajaran hidup yang berguna.Bak kata org "Sharing Is Caring". Anyway, saya akan menceritakan serba sedikit review atau ulasan aktiviti yang telah saya lalui untuk tahun 2009.

Januari 2009

Baru je menghabiskan sebulan praktikal@internship di Dayabumi. Pada awalnya memang bosan sebab dok kat ofis je, tak buat apa2. Tapi untuk bulan Januari, supervisor beri tugas untuk study pasal product specification untuk PPT. Memang payah sebab kena baca semua crude oil assay untuk condensate ngan crude oil yang kena diinject untuk refinery tu (term yg sangat la dak cheme je yg faham). Last2 tak jadi apa2 pon sbb engineer lain yg dah tolong buatkan. Nasib baik student intern je..huhu.

Februari 2009

Bulan ni memang bz sedikit sebab dah diberi task untuk study PFD untuk MLNG plak. Pastu diorg soh present the whole process description utk "mengajar" engineer2 yang lain. Kali ni keje mmg best sebab diorg dah awal2 bg task untuk project intern. Rasa bangga jugak la sbb berjaya buat presentation tu kat diorg semua. Pastu yang best masa bukan ni ktorg sume buat aktiviti charity atau nama lain die Corporate Community Service (CSR) untuk department GPPM. Best sebab dapat jumpa adik2 yg belajar kat sekolah maahad tahfiz kat Seremban. Teringat balik masa Titian Budi dulu.

March 2009

Ni yang paling best sebab dapat gi training simulation kat Singapore. Rasa cam kampung giler bila sampai kat Singapore tu. Tapi pengalaman ni yang paling best untuk tahun 2009. Sebab dapat berkerja ngan org2 KBC, GTS ngan MLNG. Pastu dapat lagi jejalan kat sana. Memang pengalaman berharga la. Bukan nak bangga sangat dengan diorg tp ada certain thing yg Malaysia kena belajar dari Singapore especially dgn attitude diorg dan kebersihan. Tp ada je yg org Singapore kena belajar dari Malaysia. Kira dua2 negara saling tolong menolong la katakan.

April 2009

Project utk VIP MLNG dah start untuk first phase. Bz la jugak sbb kena tlg SV check data process especially untuk mass balance. Memang pening gak la sebab kena ubah sana sini. Nak ubah tu pon bukan sebarang je. Masa ni la rasa cam dh keje betul2 (bukan intern!) sbb diberi tugas yg sama besar cam eksekutif yg lain. Tp at least diorg percaya kat dak2 intern untuk wat keje yg tahap juta2 nye outcome.

May 2009

Macam bulan2 sebelum ni, lali gak la wat keje2 ofis. Bulan ni sibuk nk wat presentation slide utk lecturer yg nk dtg. Bz lagi. Serabut nk cari info, praktis depan staff2 yg lain, kena tegur sana sini,ubah sana sini..adeh la. Nasib la masa presentation Mr Tazli bg good response. Syukur sgt2. Dpt la tunjuk hasil kerja kat depan die.

Jun 2009

Ni masuk bulan2 last sebelum abis intern. Kali ni mmg tak faham pe benda diorg sembang dalam meeting hari2. Tp at least cuba la utk faham mana yg dpt. Boleh imagine la kalau aku keje kat sini mmg teruk gak la kena basuh. Sangat details dan technical. Baru la sedar nak jadi engineer mmg payah. Bulan ni dpt la merasa masuk plant kejap kat PGB. Rasa cam batak gak sbb intern pon keje ofis. Takpe la, pas grad aku try mintak masuk operation je la..Nak merasa sgt keje kat plant.

July 2009

Last month untuk intern. Tu pon keje byk lg. Sbbnye diorg dh setel 1st phase n continue for 2nd phase. Teruk gak la nk gi meeting hari2 just utk check simulation. Diorg pon still bg lagi keje masa last2 tu! Anyway yg saya suka time tu bila bos ckp "Kalau dah abis grad nnt mintak la keje kat sini. Mmg ada keje yg menunggu!". Tp wpon intern dah abis, penderitaan baru je bermula. 1st, kena siapkn final report intern. Sakit gak la nak siapkan. Hari2 menghadap pc. Tp lepas dah bg tu kira lega gak la.


August 2009

Baru masuk UTP semula. Nak dpt momentum belajar mcm sebelum intern mmg pyh. Tambah2 amek major Process Plant Engineering. Yang best bulan ni sbb ada Convo Fair. Suka tengok org2 yg dah grad. Insyallah tahun depan giliran saya lak. Pastu bila masuk bulan ni je dah serabut nk wat FYP lak! Mmg ni la gayanye utk 2 sem lagi ni.

September 2009

Raya paling awal penah sambut. Alhamdulillah puasa pon cukup..hehe. Tp apa yg pasti keje bertambah2 bila dah final year ni. "Warga emas" mmg la byk keje. Wat presentation FYP pon kena sembur kaw2 ar. Terasa gak la macam buang masa lak wat keje FYP. Syukur sebab SV yg faham diri ni. Tp keje yg semakin bertambah adalah PDP1. Ni tak boleh nak cakap pe la.

October 2009

Hampir hujung semester. Maksudnye nak kena study utk final, test ngan project yg bertambah2. Utk FYP ni dah tak terkira la berapa byk masa yg dh terguna utk wat report, slide presentation. Paling horror ialah PDP 1 sbb serabut tiga empat project nk kena submit dlm seminggu. Sabar je la. Next sem tak tau la macam mana. Paling tak boleh blah masa wat simulation PDP1. Bayangkan wat simulation dari pagi sampai kul 12 tengah malam! Seb baik la ada Is ngan Akmal yang tolong (wpon aku tlg sikit2 je sebenarnye..huhu).

November 2009

Ujung sem. So seperti sem2 yg sebelum ni, wajib la ada final exam. Semua dak UTP protest gak la time tu sbb study week takde lak. Bajet ktorg ni suka sangat ke blaja time serabut2 nak wat project yg berkilo2 byk..huhu. Anyway syukur lagi sbb ada masa jugak la utk study wpon xde study week. Gap die pon besar la gak. Harap2 semuanye ok la belaka.

Disember 2009

Musim cuti sem. Target nak siapakn simulation utk FYP masa cuti dan specifically buat kat UTP. Percayalah, kat rumah memang la tak boleh nak buat. Tp yang bertambah "best" sebab kena bayar duit hostel masa cuti. Seminggu 40 ringgit. Mahal gak la tp sbb nk stay kat sini amek je la 5 minggu. Pada masa sekarang FYP pon on the way utk disiapkan. Target pertama: check data sblm masuk simulation. Harap2 siapla gayanye. Oh ye! Cuti sem ni pon saya berpeluang ke Istanbul. Ada rezeki gi sana. Best gak la dpt tengok negara orang tp Malaysia jugak tetap di hati!

Ni la serba sedikit summary yg aku lalui semasa tahun 2009. Tinggal sejam 20 minit je lagi sebelum Tahun Baru 2010. Semoga tahun ni menjadi pengajaran untuk tahun hadapan!





Tuesday, December 29, 2009

Trip to Istanbul Part 3











Remove Formatting from selection
Salam

Diatas permintaan En Din yang mahukan lebih banyak lagi gambar, oleh itu untuk entri kali ini saya akan letak beberapa keping gambar semasa saya di Turki. Untuk penjelasan yang lebih bagi setiap gambar, anda boleh semak sendiri di laman web Wikipedia ye.

Untuk entri ni akan diupload sedikit video "Swirling Dervishes" yang sememangnye dikaitkan dengan budaya masyarakat Turki. Apa yang paling mengagumkan ialah ability dervish2 ni berpusing untuk tempoh 2 minit tanpa henti! Tapi yang paling penting tujuan tarian@ritual dervish ni sebenarnye adalah salah satu cara golongan sufi "berhubung" dengan Tuhannya. Enjoy!



video

Sunday, December 27, 2009

Trip to Istanbul Part 2


Untuk entri kali ni, aku akan cerita roughly experience aku kat Turki@Turkiye. Untuk flight ke Istanbul, kitorg kena stop jap kat Dubai Aiport sebelum sambung direct ke Ataturk Airport, Istanbul. KL ke Dubai amek masa 7 jam, pastu dari Dubai ke Istanbul amek masa empat jam. In total ada la dalam 11-12 jam macam tu. Memang lama tapi yang bestnye kat semua flight Emirates, setiap seat(economic atau business class) memang ada tv untuk in-flight entertainment. Setiap seat akan diberi headphone, bantal kecik ngan selimut. Tapi semua benda tu takleh bawak kuar la nanti. Memang tak boring la sebab dapat tengok beratus2 movie, lagu, series, news etc and even boleh call/sms/email dari situ. That makes Emirates different from MAS tapi at one point, service MAS is much more better than Emirates. Ada ke pramugari/pramugara leh tengok je kita angkat beg berat2 masuk luggage compartment macam tu je? Aku rasa kalau kat MAS diorang dah lama tolong passenger diorg.

Sampai je kat Ataturk Airport, kitorg disambut oleh orang2 turki yang wat transportation service dari aiport ke hotel kitorang. Masa sampai tu, kat luar memang sejuk gak la sebab Istanbul baru nak masuk winter. Ktorg dah prepare baju tebal2, so takde problem la. Semasa perjalanan dari Airport ke hotel (Cordial House) dapat la tengok rumah2 orang Turki yang ala2 Europe ngan pokok2 winter diorg tu. Kesan kubu2 lama pon diorg preserve untuk attraction.

Overall, in my own opinion, Turki ni best untuk dilawati especially untuk Muslim travellers sebab negara diorg senang nak cari makanan halal plus nak cari tempat solat pon senang dengan suasana macam Europe. Lagipon, diorg still guna currency diorg sendiri (Turkish Lira) yang lagi murah compare ngan currency Euro. Cuma disadvantage nye diorg ni xde la faham English macam kat Malaysia. So, nak tak nak kena la tau sikit2 Turkish language.

Untuk pengetahuan korang semua, negara Turki ni takde la sesekular yang kita selalu sangkakan. Kita penah dengar yang kebebasan agama terhad disebabkan secularisme masa zaman2 Mustapha Kamal Ataturk. Azan pon diorang tukar jadi bahasa Turki, nak pakai tudung pon susah dan agama dipisahkan dari hal2 duniawi lain. Tapi once aku sampai je kat sini, aku nye perception tentang hal tu dah berubah. Sekarang aku rasa Turki lebih kurang macam Malaysia je la. Dah ramai perempuan yang pakai tudung and in fact dah ramai orang Turki yang berpegang kepada agama Islam. Masjid kat sini pon banyak (even lagi banyak dari Malaysia rasanye). Tak sampai satu kilometer je dah ada tiga empat masjid. Kalau masuk waktu solat je memang dengar la azan kat setiap ceruk. Memang tak boleh cakap tak tahu masuk waktu solat sebab memang akan dengar. Memang dah banyak berubah. Cuma bergantung kepada individu untuk jadi Muslim yang taat ke tidak. Terpulanglah.

Disebabkan masa ktorg datang tu dah dekat2 dgn winter, so malam diorg sangatlah lama (lebih dari 12 jam). Kalau kat Malaysia waktu zohor masuk kul 1 suku, kat sana kul 11 lebih dah masuk, Asar kul 3 lebih dan Magrib pon kul 5 lebih! Memang pelik sikit la rasanye sebab tak sama waktu. Malam pulak memang lama. Selalunye ktorg balik hotel pon paling lama sampai kul 9 malam sebab kat sini, kul 7 je kedai dah banyak tutup.

Seminggu kat Istanbul memang rasa sekejap je sebab aktiviti waktu siang je yang dapat buat. Dalam post akan datang aku akan cerita berkenaan dengan tempat2 yang dilawati sepanjang di Istanbul.

Trip to Istanbul Part 1


Salam semua.

Ni entri yang ketiga aku berjaya taip untuk blog aku..Tak banyak nak cerita tapi nak kongsi semua berkenaan pengalaman aku melawat/melancong/jalan2 ke Istanbul minggu lepas. Untuk permulaan, harap maaf kepada sesiapa yang contact aku last week kerana sesungguhnya aku tak dpt reply call/sms kalian disebabkan kadar roaming yg boleh tahan tinggi..huhu.

Anyway, actually plan nak gi ke Istanbul ni aku baru tau last minute (kira2 empat hari sebelum pergi ke sana). Asbabnye disebabkan aku call mak aku nk tanya psl ASB samaada boleh masuk duit lagi atau tak. Rupa2nye mak aku menggubah topik berkenaan rancangan abah nak ke Istanbul. At first, diorg plan nak gi tiga orang je (abah, mak ngan Kak Ain) dan diorg suruh aku balik rumah just untuk jaga rumah sepanjang diorang gi sana tu. "Tak boleh la macam tu. Zaki nak gi jugak! Cuti kot sekarang ni" aku cakap cakap lebih kurang mcm tu la kat mak aku.

Pastu, abah aku ckp boleh je tambah sorang lagi disebabkan point skyward Emirates abah yang masih lagi banyak. Hati aku dah berbunga2 bila abah dah cakap macam tu. Nice. Kali kedua gi oversea selepas intern dulu kat Singapore.

At first, aku tak teruja sangat nak gi Istanbul sebab expectation takde la macam masa aku gi Singapore sebelum ni. Biasala sebab Singapore tu kan negara yang so-called maju dalam dunia, plus diorang nye insfrastructure yg serba advanced dari Malaysia. Tapi kalau aku tak pergi kang nyesal lak. Takut dikata tak bersyukur lak..huhu. Tapi apa2 pon, memang rasa bersyukur sebab ada peluang gi sana. Susah kot! Tapi aku baru sedar yang aku dah book untuk stay kat bilik UTP untuk next week. Konon2nye bajet nak wat FYP lag..huhu. Nampak gayanye burn la duit 40 hengget aku dan keje FYP bertangguh lagi. Ni tak masuk topik Dr Usama (SV FYP) mempertikaikan hak UTP/RC nak charge 40 hengget seminggu kat dak2 final. "Do they make money from this RM 40? I can't believe it happens in PETRONAS's university!" die membebel kat aku ngan Fahdi.

Ok. Off topik pasal isu 40 hengget tu. Balik kepada cerita asal, actually peluang nak gi Istanbul ni ada sebab Abah aku ada extra point untuk Skyward Emirates untuk tahun ni. Dengan point2 ni la dapat diskaun sikit untuk airfare ke seluruh dunia. Kalau tak guna point2 tu sampai ujung tahun ni, kira burn dan tak boleh dicarry-over untuk next year. Dengan asbab ni, dpt la ktorg gi Istanbul tu.

So, khamis tu aku pack barang sikit2 dr UTP pastu drive balik KL. Esoknye dah kena siap2 untuk filight pagi Sabtu (kul 2 pagi waktu Malaysia). Yang best masa kat KLIA, ada la peluang masuk Golden Lounge Emirates. Makanan semua nice2, leh main tenet berapa lama yang kita suka dan dapat lepak2 kat situ sementara tunggu flight.

Tuesday, December 8, 2009

Hari ke-5 di UTP

Salam semuanya.

Hari ni masuk hari ke-5 aku dok kat UTP. Ramai je yg masih ada kat UTP. Untuk international student mereka tidak pulang ke kampung halaman mungkin disebabkan takde duit atau mereka rasa duduk kat Malaysia lagi baik dari negara mereka. Untuk kami, student final year final sem, cuti semester yang last ni kami kena korbankan jugak untuk pelbagai macam komitmen. Mungkin ada yg balik disebabkan Final Year Project (FYP) yang harus disiapkan sebelum semester 2010 tiba atau mungkin jugak ada yang stay kat sini disebabkan xde benda wat kat rumah..Mungkin jugak la.

Walau apa pun komitmen atau matlamatnya, kami semua memang dah lama tak merasa cuti semester utk beberapa kali. Macam yang saya katakan pada rakan rakan lain, kali pertama tak dpt cuti sem masa awal internship, kali kedua masa akhir internship dan kali yang ketiga cuti semester ini. Memang sakit jugak la rasanye sebab nak jugak la merasa rilek2 kat rumah, tolong mak abah ke, jalan2 tapi ni la yang dikatakan komitmen.

Saya tahu, bukan mudah nak capai tahap sampai sekarang ni. Saya tahu peluang ini hanya datang sekali seumur hidup. Saya tahu semua yang datang UTP ni datang dengan niat yang besar: nak tolong mak abah, nak berjaya, nak kaya bla, bla. Oleh itu, saya terima hakikat itu sikit demi sedikit..tak boleh sekali harung (kata orang Melaka la.). Kena berkorban untuk hasil yang lebih baik dari sekarang.

Dah banyak merapu ni..Saya ni blogger baru belajar. So medium penceritaan takde la sehebat blogger2 lain..Tapi saya rasa cerita hidup saya mungkin boleh jadi panduan untuk hidup orang lain. Siapa tahu kan?

Anyway, hari ni mungkin kena gi lab lagi..Nak tengok bukak ke tak. Kalau bukak boleh la guna pc kat situ, merangkap guna HYSYS untuk projek tahun akhir ni..All the best!

Saturday, December 5, 2009

Starting point yg baik!

Aku sangat teruja untuk buat blog kali yang kedua. Sebelum ni, aku penah guna blog menggunakan friendster, tapi nampaknye blog ni mungkin jadi milestone yg lebih baik untuk berkarya..Cuba je kan, tak salah.